Népliget

Elhelyezkedés:  Budapest

Terület: 95 ha

Dátum: 2023

Megbízó: Budapest Főváros Önkormányzata

Társtervezők: Fekete Albert, MATE Tájépítészeti, Településtervezési és Díszkertészeti Intézet, 
DE_FORM Design Agency, Szabó József

Állapot: ötletpályázat

 

Galéria szűrése: 

Népliget

Elhelyezkedés:  Budapest

Terület: 95 ha

Dátum: 2023

Megbízó: Budapest Főváros Önkormányzata

Társtervezők: Fekete Albert, MATE Tájépítészeti, Településtervezési és Díszkertészeti Intézet, 
DE_FORM Design Agency, Szabó József

Állapot: ötletpályázat

 


A város egyik legnagyobb közparkjának megújítását a válságállóságot is szem előtt tartva kell megtervezni. Úgy, hogy az egyes lépések rugalmasan ütemezhetőek, logikusan egymásra épülőek, de önállóan is életképesek legyenek. Bár a feladat mérete és jellege miatt évtizedes távlatban kell gondolkodni, szükség van rövid idő alatt, alacsony költségigénnyel megvalósítható, de kulcsfontosságú beavatkozásokra is. Ennek ütemekre, lépésekre tagolása nem csak a fizikai beavatkozások egymásutániságát, hanem a horizontális, szoft beavatkozások egymásra épülését is jelenti.

 

A program nulladik lépése a közvéleményre fókuszálva a Népliget brand felépítését, az ehhez tartozó arculati és kommunikációs feladatokat, köztük a szükséges digitális platform felépítését, az identitást erősítő elemek bevezetését; illetve a biztonságérzetet növelő fejlesztéseket tartalmazza.
A taktikai urbanizmus és a placemaking eszközrendszerének használatával lehetőség nyílik a működőképesség, a látogatói kedveltség felmérésére, ami segíti a priorizálást.
Az élvezetes parkhasználathoz szükséges funkcionális feltételeit úgy kell biztosítani, hogy az nem megy a történeti karakter rovására, sőt a történeti karakter maga Népliget karaktere, minden más értékével együtt. Erre reagál többek között a történeti kert egykori szerkezetének egy jellemző formaelemét kortárs eszközökkel megidéző körpavilon rendszer, azaz a Rondó. A parkban más-más méretben visszatérő elemként a park arculatának erősítése mellett rugalmasan alakítható tereket biztosítanak, melyek fókuszában olyan kortárs funkciók és igények állnak, mint az oktatás a szabadban, kiállítások, események, játszóterek. Így tud kialakulni egy kortárs arculat a Népliget legklasszikusabb eleméből.

 

Rondó, a pavilonrendszer

 

A parkban megjelenő rondók alapelve, hogy a változó társadalmi és fizikai környezetükre reagáló, multifunkcionális, változtatható, befogadó tereket hozzanak létre a parkba belesimulva. Különböző méreteivel adaptálódnak a helyszínekhez és a funkciókhoz, formájával az egyensúlyra, folytonosságra, a szabad mozgásra utalva. A befogadott installációikkal, funkcióikkal interakciókra késztetik a park látogatóit. A rondók átjárható acélszerkezeteinek és rövid időn belüli alkalmazkodóképességüknek köszönhetően számos különböző felhasználási forgatókönyvet nyitnak meg, a cél a terület kreativitásának növelése. A pavilon könnyű szerkezete lehetőséget ad egy dinamikus fluid tér kialakítására, amelyet a körkörös sétány és az építmény kerülete egyesít, lehetővé téve a felhasználók számára a szabad mozgást a térben és a táj 360 fokos kihasználását, valamint a rugalmas funkcionális elosztást. Sőt, a pavilonok könnyű acélszerkezete lehetővé teszi, hogy az összes meglévő fát a környezetükben megtartsuk.

 

A rondók a Népliget applikációban felhőben is össze vannak kapcsolva, mindegyik wifi-vel van felszerelve és a rondók naptárjaiban követhetőek az események, kiállítások, új funkciók, ezzel biztosítva a park folyamatos funkcionális megújulásának a lehetőségét. Szintén az online tér biztosítja a használói visszajelzések lehetőségét is egy-egy eseményről, rövidebb-hosszabb funkcióról, a tájékoztatást és az értékelést, így a taktikai urbanizmus fejlesztési módszere is hatékonyan alkalmazható.

 

A park hat rondója közül négy esetében hosszútávú használatnak javasolunk két játszóteret, egy az érzékek kertjéhez kapcsolódó pavilont és egy kültéri tanteremként a szükséges eszközökkel felszerelt, foglalható, zárható résszel is rendelkező oktatási pavilont. Rugalmasabb kialakítású, gyorsabban változó tartalmú rondó a művészeti, ahol kiállítások, zenés események tarthatók, és a zöld rondó, ami pedig rendezvényeket is befogadhat.