Városmajor

Elhelyezkedés:  Budapest, XII. kerület

Terület: 11 ha

Dátum: 2022

Megbízó: BFK Budapest Fejlesztési Központ

Társtervezők: Hello Wood

Díj: Városmajor Megújítása Tájépítészeti Tervpályázat - III. díj

Állapot: koncepcióterv

Városmajor

Elhelyezkedés:  Budapest, XII. kerület

Terület: 11 ha

Dátum: 2022

Megbízó: BFK Budapest Fejlesztési Központ

Társtervezők: Hello Wood

Díj: Városmajor Megújítása Tájépítészeti Tervpályázat - III. díj

Állapot: koncepcióterv

 

A Városmajor Budapest első közparkjaként természeti értékeinek és a városi kultúrában betöltött szerepének köszönhetően kiemelkedően fontos terület. Hosszú története során minden korszak nyomot hagyott a területen, amelyek a mai napig tetten érhetők: meghatározzák térszerkezetét, a kialakult útvonalakat és a telepített növényállomány sokszínűségét. Története során számos városi funkciónak adott helyet, melyek hol erősítették, hol gyengítették a kerület szövetében, a lokális közösség életében és a főváros zöldfelületi rendszerében betöltött szerepét. A park ma elsősorban a közvetlen környezetében élők mindennapjainak fontos helyszíne, a környék zöld szíve sokszínű és összetett használattal. Vagyis egy park célja parknak lenni, ahol a természet uralkodik és az ember egy pillanatra megpihen, fellélegzik. Így a park alkotóeleme a természet, a fű, a fa, a bokor, a víz és a park használói.

 

A pályázati kiírás célja volt a városlakók igényeinek megfelelően a zölfelületek növelése a parkban. A Városmajor parkerdő karakterét adó zárt lombkoronaszint következtében a fűvel borított, napos, szabadon használható mezők hiányoznak a park területén. Ezen egyedi karakterhez illeszkedve tervünkben az épített és burkolt elemeket a fák alatti, árnyékos, kopár területekre helyeztük le, hogy a napos, nyílt területek szabadon maradhassanak a parkhasználók szabad felhasználására. Mind a tájépítészeti, mind az építészeti formanyelv lágy vonalvezetésével és anyaghasználatával illeszkedik a természethez, terepadottságokhoz és az értékes faállományhoz.

 

A park történelmi jelentősége miatt fontosnak tartjuk ennek az izgalmas tájtörténeti múltnak a megőrzését és bemutatását. Hiszünk abban, hogy a gazdag történelmi múlt megismerése erősíti a parkhasználók kapcsolatát a Városmajorral, ezért az általunk újratervezett park tematikus tagolása a Városmajor gazdag tájtörténeti korszakait idézi meg.