Mathias Corvinus Collegium

Elhelyezkedés: Budapest, I. kerület

Terület: 11 010 m2

Dátum: 2021

Pályázat kiíró: Mathias Corvinus Collegium

Generál tervező: IN-EX Építészeti és Mérnöki Zrt.

Építészeti koncepció és látványtervek: ARROW Architects

Díj: 2. díj, megvétel

Állapot: koncepcióterv

Galéria szűrése: 

Mathias Corvinus Collegium

Elhelyezkedés: Budapest, I. kerület

Terület: 11 010 m2

Dátum: 2021

Pályázat kiíró: Mathias Corvinus Collegium

Generál tervező: IN-EX Építészeti és Mérnöki Zrt.

Építészeti koncepció és látványtervek: ARROW Architects

Díj: 2. díj, megvétel

Állapot: koncepcióterv

 

A tervezett kert három fő funkcionális részre tagolódik. Első rész a bejárati terület, mely feladata az érkezők bevezetése az épületbe és a kertbe reprezentatív elemekkel. A bejárati lépcsősoron haladva balról a támfal határolja, majd két oldalról pedig a vízarchitektúra fogadja vendégeket, dolgozókat, diákokat. Az épület előtt a burkolt felület kiszélesedik előkészítve az épületben a tér folytatásaként az agórát, ugyanakkor találkozási helyként is funkcionál kiegészülve kültéri bútorokkal.

 

A bejárati területtől északra és délre található a vízarchitektúra, melyek déli oldali indulási pontja a terepszinten magasabban van, onnan kíséri végig az épületet és a terepszintet a könyvtár előtt. Az északi oldalon a konferenciaterem és a fitnesz előtt húzódik majd érkezik meg a bejárati térhez. A belső terekből – könyvtárból, a konferenciateremből és a fitneszteremből - kitekintve így, egy inspiráló környezettel kerülhetünk kapcsolatba, mely látványa frissítően hat a tanulás vagy egyéb testi-szellemi munka közben. A kert másik fontos része az épülettől észak-nyugatra található erdős parkrész, ahol az eredeti terepet megtartva kialakulhatott egy erdősebb, védettebb, intimebb kertész a meglévő fák és növényzet megtartásával. Ebben a kertrészben kapott helyet a kápolna, melyet egy ösvény kapcsol össze a főbb területekkel. A harmadik kertrész az épület mögött helyezkedik el, privátabb terület, amit csak a diákok és a dolgozók használnak. Itt került kialakításra a napozórét, amely egy nagyobb vízszintes gyepes felület teret adva a kikapcsolódásnak, rekreációnak, emellett a terep adta lehetőségeket kihasználva az amfiteátrum, mely teret ad kültéri tanóráknak, csoportos munkának vagy alkalmas a szabadidő eltöltésére is.

 

A kert természetes megjelenése jó kiegészíti az épület tömegét, befogadja azt a természetességével, a meglévő terepadottsághoz alkalmazkodik, kihangsúlyoz egy-egy adottságot támfalakkal, rézsűkkel vagy éppen vízszintes felületekkel ellensúlyoz.  A növényalkalmazás során fontos szempont az őshonos, adaptálódott növények alkalmazása, illetve a tervezésben fontos pont volt az északnyugati részen az erdős-ligetes fás állomány megőrzése. Többszintes növényállományt terveztünk, az erdős területen főleg fákból alacsony cserjékből és talajtakaróból az átláthatóság biztosítása érdekében, egyéb területeke díszfüveket, évelőket, talajtakarókat és alacsony és középmagas cserjéket alkalmaztunk a fák mellett.

 

A földszinti zöldfelületek mellett tetőkertek is kialakításra kerültek, az épület szívében egy intenzív zöldtető, mely behozza az épület belsejébe a természetet, illetve fentebbi szinteken a hídon és a teraszon zöld szigetekként további kétszintes intenzív zöldtető. A tetőszinten megosztva található extenzív zöldtető (a napelemek alatt), és intenzív zöldtető, mind megközelíthetően a teraszról.