Haller Gardens

Elhelyezkedés: Budapest, IX. kerület

Terület: 5 582 m2

Dátum: 2020

Megbízó: Átrium Park Kft.

Díj: myhive Haller Gardens Tervpályázat - 3. díj, 2020

Állapot: koncepcióterv

Haller Gardens

Elhelyezkedés: Budapest, IX. kerület

Terület: 5 582 m2

Dátum: 2020

Megbízó: Átrium Park Kft.

Díj: myhive Haller Gardens Tervpályázat - 3. díj, 2020

Állapot: koncepcióterv

 

A tervezési terület három belső udvarból és egy, a főbejárathoz kapcsolódó utcafronti fogadótérből tevődik össze. Az udvarok különböző tulajdonságokkal bírnak, általánosságban azonban a következő problémákra kellett választ adnia a tervnek: leromlott vegetáció, inaktív területek, nem hívogató túl meleg udvarok, sötét és árnyékos területek, a beszűrődő forgalom zaja, rekreációs funkciók hiánya, nyomasztó anyaghasználat, valamint idejétmúlt megoldások.

 

Ezen tulajdonságok némelyikét nem lehet megváltoztatni, mivel ezek az épület szerkezetéhez vagy magához a helyhez kapcsolódnak. Azonban az egyéb kedvezőtlen sajátosságok a jelenlegi kialakítás következményei, amelyeken célunk volt a tervünkkel javítani. Ezeken túl, a megrendelői igények szerint a tervben jobban használható terek létrehozására volt szükség, több ülőhellyel. Azzal a kitűzött céllal, hogy ezek egész évben használható, vizuális felfrissülést nyújtó és egyedi megoldásokat is tartalmazó terek, elemek legyenek.

 

Tervünk alapja volt a gyalogos kapcsolatok elősegítése, javítása és új, jól használható funkciók elhelyezése a területen. Ezen túlmenően, a három kertrész egyedi adottságainak kihangsúlyozása érdekében, azokhoz illő karaktereket párosítottunk: A kert - város, B kert - mező és C kert - erdő. Ezekbe különböző, az elnevezéseikhez illő funkciókat, növénytelepítést és hangulatot határoztunk meg.

 

A kerteket szalagként körbefutó gyalogos sétány köti össze. Ez, és az egységes mintázatú design, melyet Roberto Burle Marx művészi grafikái ihlettek, összefogja a különböző kertrészeket. Kiemelt hangsúlyt kapott ezen kívül a biodiverz, kortárs növényalkalmazás, és a mikroklíma javítása a fásításon és a csapadékvíz visszatartáson keresztül.