Rákóczi Kert

Elhelyezkedés: Budapest, XXI. kerület

Terület: 22 544 m2

Dátum: 2017

Megbízó: Budapest Főváros XXI. Kerület, Csepel Önkormányzata

Szakági tervezők: EKHO Építész Műterem Kft., K. Boda Ilona

Állapot: megvalósult

Rákóczi Kert

Elhelyezkedés: Budapest, XXI. kerület

Terület: 22 544 m2

Dátum: 2017

Megbízó: Budapest Főváros XXI. Kerület, Csepel Önkormányzata

Szakági tervezők: EKHO Építész Műterem Kft., K. Boda Ilona

Állapot: megvalósult

 

A tájépítészeti koncepció átfogó tervezést foglal magában, amelynek célja az egész terület megújítása és átalakítása. Az elsődleges hangsúly a meglévő épület felújításán, hogy vonzó és barátságos légkört teremtsen. Emellett a parkolóterület is bővítésen megy keresztül, szilárd burkolatot kap, és az inkluzivitás biztosítása érdekében akadálymentes parkoló helyeket is kialakítanak.

 

Az általános esztétika fokozása érdekében az épület körül kellemes fogadóterületet terveztünk, gondosan ügyelve az akadálymentességre. A park útvonalhálózatát is újragondoltuk, amely korszerűsített burkolóanyagokkal új sétálói élményt nyújt.

 

A projekt egy 500 méteres gumiburkolatú futópálya építését is magában foglalja, továbbá a sportpálya felújítását, és fitnesz, pingpong- és petanque-pályák kialakítását.

 A fiatal autórajongók számára egy kisméretű autópálya is helyet kap. A korszerű bútorokat és berendezéseket megfontoltan, a funkcióknak és az igényeknek megfelelően helyezzünk el a parkban. Továbbá, egy ambiciózus zöld kezdeményezés keretében 80 új fa ültetésével megújul a növényzet, és egy automata öntözőrendszer valósul meg, a fenntartható vízhasználatot támogató fúrt kúttal kiegészítve.

 

A jobb megvilágítás hozzájárul a biztonságos és hívogató környezethez, a későbbiekben pedig lehetőség nyílik lámpaoszlopok elhelyezésére. Az interaktív "intelligens pont" hozzáadása elősegíti a technológiai integrációt. A tervezés olyan elemeket is tartalmaz, amelyek elősegítik a szociális interakciót, beleértve a kijelölt tűzrakóhelyeket és egy madárbarát itatóállomást. Az átalakítás befejezéseként a meglévő kerítés felújításra kerül. A területen egy külön terv alapján, egy a Városgondnokság által tervezett játszótér kerül kialakításra.

 

Összességében a tájépítészeti koncepció egy harmonikus, megújult teret irányoz elő, amely különböző szabadidős tevékenységeket kínál, elősegíti a közösségi szerepvállalást, valamint magában foglalja a fenntarthatóságot és a korszerűséget.