Marosvásárhely városközpont

Elhelyezkedés: Marosvásárhely, Románia

Terület: 10 ha

Dátum: 2018

Megbízó: Marosvásárhely Önkormányzata

Társtervezők: Archigraf, Linea Studio, K. Boda Ilona

Díj: MY CITY Tîrgu Mureş/Marosvásárhely/Neumarkt Tervpályázat - 3.díj, 2018

Állapot: koncepcióterv

Marosvásárhely városközpont

Elhelyezkedés: Marosvásárhely, Románia

Terület: 10 ha

Dátum: 2018

Megbízó: Marosvásárhely Önkormányzata

Társtervezők: Archigraf, Linea Studio, K. Boda Ilona

Díj: MY CITY Tîrgu Mureş/Marosvásárhely/Neumarkt Tervpályázat - 3.díj, 2018

Állapot: koncepcióterv

 

ÉLHETŐ VÁROSKÖZPONT - gyalogosbarát környezet és emberi lépték

“...az emberi léptéket minden olyan városi területen tiszteletben kell tartani, ahol az a cél, hogy az emberek sétáljanak és biciklire szálljanak (...) Az emberi test, érzékszervek és mozgási lehetőségek rejtik az embereknek megfelelő városok kialakításának kulcsát. (...) Boltok, éttermek, emlékművek és nyilvános funkciók logikusan oda telepíthetőek, ahol megfordulnak az emberek. Így gyalogostávolságok rövidebbnek tűnnek, a séta élményekben gazdaggá válik. Az ember összekötheti a hasznost a kellemessel - és mindent elintézhet gyalogosan. (...) Ha olyan városokat hozunk létre, amelyek sok ember sarkallnak gyaloglásra és biciklizésre, élettel és élményekkel telnek meg az utcák, mivel lelassul a forgalom.”

Jan Gehl: Élhető városok

 

A koncepció alapját a terek jelentős forgalmi átalakítása, ennek következtében a szétszabdalt térrészek gyalogos összekapcsolása adja.

 

A tervezési terület szétszabdalt tereket és térrészeket foglal magába, mely a jelenlegi forgalomi terek uralta városszerkezetben a térérzetre is igaz. Ugyanakkor az épített térfalak által határolt városi tér, a központi funkciók és kulturális érték gazdagsága előrevetíti egy idealizált gyalogos belváros képét. Egy olyan gyalogos belvárosét, mely nem új találmány, hiszen a főtér-lánc kialakulása a forgalmi terek eluralkodása előttre vezethető vissza, mikor a gyalogtávon belül található funkciók vonzása töltötte meg élettel a tereket.

 

A minőségi épített környezet, a biztonságos és akadálymentes közlekedés a térhasználati élmény növekedését jelenti. A biztonságos és élménydús térhasználat párosulva a funkciógazdagsággal kialakítja az igazi városközpontot, főtér láncolatot.

 

Az építészeti, történeti és kulturális értékek fizikai és mentális síkon – forgalomtechnikai és szabadtérépítészeti eszközökkel történő – egyértelmű összekapcsolásával egységes közösségi központot, funkcionális és szellemi városmagot hozunk létre. Az építészeti értékek integrálása tervünkben fontos szerepet tölt be nem csak, mint vonzó környezeti tényező, de a szabadterek identitásának meghatározója is. A fellelhető tengelyek és átlátások, a templomok és közintézmények szellemi tereinek egysége magasabb szintre emelik a városközpontot.

 

Jövőbe tekintő koncepciónk fontos része a hosszú távú fenntarthatóság és környezetbarát alapelvek integrálása a városi léptékű szabadtereink kialakításába. Az ökologikus növényalkalmazás, vagy a városi fák kezelésének és telepítésének korszerű megoldásai, a csapadékvíz gazdálkodás fontos része koncepciónknak.