Ditrói Mór utca

Elhelyezkedés: Budapest, XIII. kerület

Terület: 4 000 m2

Dátum: 2010 

Megbízó: Sima Út Kft.

Generál tervező: Közlekedés Kft.

Állapot:  megvalósult

Ditrói Mór utca

Elhelyezkedés: Budapest, XIII. kerület

Terület: 4 000 m2

Dátum: 2010 

Megbízó: Sima Út Kft.

Generál tervező: Közlekedés Kft.

Állapot:  megvalósult

 

A projekt célja, hogy élénk pihenőterületté alakítsa a Ditrói Mór utcát, amely harmonikusan kibővíti a Szent István körutat, lehetőséget nyújtva a gyalogosoknak megállni a forgalmas körút mentén. A Vígszínház előteréhez kapcsolódva a színházlátogatók előadások előtti és utáni találkozóhelyeként szolgál, miközben szabadtéri színházként és kiállítótérként is funkcionál. Ez a projekt a „Budapest Szíve” fejlesztési programban Budapest szíveként elképzelt gyalogos tengely meghatározó eleme.

 

A tervezés során egy geometrikus berendezési sávot alakítottak ki, amely a keskeny utcát egy számos embert befogadni képes, multifunkcionális térré bővíti, padokkal, vízfelületekkel, zöldfelületekkel, fákkal, kerékpártárolókkal, kulturális terekkel és vendéglátóhelyekkel.

 

Az anyagokat a Vígszínház belső atmoszférája inspirálta. Ezért a középső  bútorozási sáv világos mészkő burkolatot kapott és a rozsdamentes acél "függönyök" színházi bársony-bordó színűek.

 

A Ditrói Mór utca gyalogosbarát, díszburkolattal ellátott, autós forgalomtól mentes terület, amely élénk városi teret teremt, amely a Vígszínházhoz és a KINO mozihoz kapcsolódik. A színház épületét körülvevő gyalogos járdákat is felújították, ami segített harmonikusan összeköti a Ditrói Mór utcát a környezetével.

 

A Ditrói Mór utca fejlesztése kapcsolódik a Belváros Főutcája II. fázisú projekthez, melynek célja, hogy lehetővé tegye a zavartalan gyalogosforgalmat az V. kerületből a Honvéd utcán keresztül, kapcsolatot létesítve a sétálóutca fejlesztések és a belváros észak-déli tengelye között, hozzájárulva a kulturális Budapest belvárosának funkcionális aspektusaihoz.